Образна Диагностика


Кабинетите на Медицински Център Ибни Сина във Варна извършват едни от най-цялостните и съвременни радиологични изследвания във Варна и областта, като използва модерна технология и апаратура - магнитен резонанс с висока разделителна способност и модерни ехографи.

Магнитно-резонансната апаратура е с уникални възможности за дифузия и перфузия на органите и тъканите, което позволява прецизна оценка на тяхното функционално състояние.

В сектора работят доказани специалисти с високо ниво на компетентност и професионализъм.

Ехографията е техника за ултразвукова образна диагностика, широко използвана в медицината. Ехографското изследване дава много възможности за диагностика и лечение на различни болести. Една от най-честите му употреби е за проследяване на развитието на плода по време на бременност. Ултразвуковото изследване дава точна и безопасна картина на състоянието на ембриона и майката.

Ядрено магнитен резонанс Варна
Ядрено магнитен резонанс Варна
Ехография Варна
Ехография Варна

Магнитно-резонансната томография (наричана и ядрено магнитен резонанс или ЯМР) е техника на медицински изображения, основани на физичното явление ядрен магнитен резонанс и използвани в здравеопазването. Дава възможност за силно контрастни изображения между различните меки тъкани, които съставляват човешкото тяло. ЯМР борави с мощно магнитно поле, което въздейства на водородните атоми, участващи в състава на водата в човешкото тяло.

Съществуват ли рискове при ядрено магнитния резонанс (ЯМР)?

Поради това, че този метод използва магнитно поле, трябва да уведомите преди изследването своя лекар и лекарите, които извършват изследването в случай, че:

  • имате метални импланти и пластини в тялото си
  • имате пейсмейкър или клипсове след мозъчни операции
  • имате изкуствена сърдечна клапа или коронарен стент
  • през последните 2 месеца сте имали някаква операция
  • страдате от клаустрофобия
  • имали сте предишен проблем при този вид изследване

Как да се подготвите

Изследването не изисква специална подготовка. Приемайте обичайните си медикаменти с малко вода. При изследване на черен дроб или задстомашна жлеза, не приемайте храна 4 часа преди процедурата. По време на изследването не можете да носите часовници, бижута и предмети от метал, електроника, банкови карти и други предмети които могат да се повлияят от магнитното поле което създава машината.

Специалисти в областта:

Проф. Д-р Георги Узунов

Д-р Емил Петков